Halit Kakınç, Dönüşüm: Dünden Bugüne - Plak
Dünden Bugüne - Plak Dünden Bugüne - Plak

Dünden Bugüne - Plak

Bu Ürün Stoklarımıza Girince Haberdar Olmak İster Misiniz?
(+) Stoklara Girince Haber Ver
Video
Ürün Hakkında
Barkod: 8698540819057 , Katalog No: TR-17 , Firma: Arşiv Plak , Yayınlanma Tarihi: 11 Nisan 2019
Tür: Yerli Müzik
Format Türü: Plak, Format: 1 LP
Halit Kakınç & Dönüşüm
Anadolu Pop, her ne kadar günümüzde stereotipik vokal ve düzenlemelerle karikatür kıvamı kazanmış olsa da özgün döneminde yerli ve deneysel işlerin buluştuğu şemsiye bir kavramdı. Bu kavramsal şemsiyenin içerisinde kuşkusuz en renklilerinden biri de Dönüşüm grubuydu. 1970 yılında Alman Lisesi Orkestrasından kaynak bulan grup (John Henry-Gevheri 45'liği), öncelikle Halit Kakınç ve Muhtar Turan tarafından Pete Seeger, Peter Paul Mary ve biraz da Modern Folk Üçlüsü'nün izinde bir folk pop ikilisi olarak kuruldu. Gitar, banço, bağlama gibi enstrümanlarla başlayan (Kiziroğlu Mustafa Bey-Havada Bulut Yok) serüvende ikili olarak kurguladıkları müziğe önce obua, fagot ve yaylı sazlar (Kızılırmak) girdi. Çift saz ile armoni denemeleri (Oy Beni Beni) yaptılar. Ne var ki grubun izleğinde isimleri gibi Dönüşüm vardı ve grup, önce Alman Lisesindeki ekipten Atilla Hünal (gitar) ve gelecekte TÜMATA grubunu kuracak olan Oruç Güvenç'i bünyesine katarak özellikle de Güvenç'in rebap, ıklığ ve ney gibi enstrümanları sayesinde müziğine akademik bir içerik ve biriciklik kattı.


'Sevsem Öldürürler'de ise bu ekibe stüdyo müzisyeni olarak Haldun (davul) ve Onur Hürel (bass) ile Önder Bali (obua) katılınca grubun daha elektrifiye yeni döneminin ilk eseri de ortaya konulmuş oldu. Muhtar Turan'ın ayrılması ile Dönüşüm stüdyo müzisyenleri ile girdiği yola bu kez kendi kadrosu ile devam etti. Kurtalan Ekspres'ten Ohannes Kemer (yaylı tambur, gitar), geleceğin caz davulcusu Deniz Dündar, Edip Akbayram Dostlar'ın kurucusu Vecdi Ören (bass), Halit Kakınç, Oruç Güvenç ve Can Okan (org) ile yeni grubun çekirdeği oluşuyordu. Bu kadro 'Lambaya Püf De'nin enstrümantal versiyonu 'Osman Pehlivan' ile 'Yar Hasreti' 45'liğine imzasını attı.


1973 yılında 'Hekimoğlu-Hey Dost' plağı Vecdi Ören, Orhan Topçuoğlu (davul), Oruç Güvenç, Halit Kakınç, Kemal Sünnetçioğlu (Gitar, sonraları Marşandiz), Nida Eskin (Türk müziği sazları), Aykut Şener (org) kadrosu ile kaydedildi. Bu dönemde Eskin ve Güvenç sahnede çift ney üflemek suretiyle obua -fagot partisyonları çalarak epey sükse yaptılar. Her ne kadar grupta yer almasa da lise arkadaşları Melih Kibar grubun sahne ve plak çalışmalarında düzenlemelere sürekli olarak katkı sağladı. Grup aynı yıl Edip Akbayram'a da plakta eşlik etti ve bu çalışma sonucunda basçı Vecdi Ören Akbayram için Dostlar grubunu kurdu. 'Hekimoğlu-Hey Dost' plağında grubun ismi 'Dönüşüm & Halit Kakınç' iken; 1974 yılında yapılan 'Estergon Kalesi-Bana Bir Mutluluk Ver' plağında ise 'Halit Kakınç & Dönüşüm' olarak kullanılmaya başlandı ama son plakta yine grubun ismi Kakınç'ın önüne alındı.


1975 yılında son Dönüşüm plağı olan ve analog synthesizerın damgasını vurduğu daha batıya yönelik çalışmaları 'Taekwondo-Güle Oynaya' yayımlandı. Plak için kiralanan Moog synthesizerı Melih Kibar çaldı. Kibar, aynı zamanda enstrümental 'Güle Oynaya'nın da bestecisiydi. Elinizdeki uzunçalarda yer almayan bu plağın tıpkıbasım olarak bir Arşiv Plak 45'liği formatında ayrıca yayımlanacağını da bu vesileyle müjdeleyelim.


Bu plak ile aynı yıl yayımlanan ve tonmayster Hayrettin Çalkılıç'ın yapımcılığı üstlendiği bir split 45'likte bu kez Halit Kakınç, 'Mevlana 75' adlı eseri seslendirdi. Vivaldi'nin lut konçertosunun bir icrasının playbackolarak kullanıldığı eserin üzerine bu kez Nur Moraydavul çaldı ve kadın vokalistlerle birlikte Kakınç şarkıyı söyledi. Sözler ise Rumi'nin ünlü dizeleriydi.


1975 yılı ile birlikte Dönüşüm'ün 5 yıllık serüveni sona ermiş oldu. Halit Kakınç, profesyonel olarak müzisyen olmama kararını uygulayarak akademisyen kimliğiyle kendisine bambaşka bir hayat seçti. Dönüşüm ise farklı vesilelerle hep hatırlandı ve Anadolu Pop'un kolaycı hamlelerine tenezzül etmeden ortaya koydukları tını ve düzenleme mantığı her geçen gün daha fazla takdir gördü.


Dönüşüm'ün müzik dünyasına kazandırdığı Melih Kibar, Vecdi Ören, Oruç Güvenç, Orhan Topçuoğlu gibi müzisyenler ise Türkiye'nin pek çok grup ve orkestrasında özgün bir Türkiye müziği oluşumunda önemli katkılarda bulundular. Urfalı Babi'den Edip Akbayram'a, Esin Afşar'dan Fikret Kızılok'a pek çok ismin işlerinde ya Dönüşüm ya Halit Kakınç enstrümanıyla destek oldu. TRT Radyo Tiyatrosu 'Sevsem Öldürürler'in girişini yıllarca kullanıp bir kuşağın bilinçaltına nakşetti.


Bilinçaltımızda gayet sağlam yeri olan bu grubun işlerinin bilinç düzeyine çıkartılmasında Arşiv Plak'a teşekkür borçluyuz. Nitekim, Arşiv Plak, yıllarca yeniden basımına cesaret edilmemiş bir külliyatı hem veteran koleksiyoncularla hem de yeni kuşakla buluşturma gibi önemli bir işlev üstleniyor. Nice güzel işlere…


Kızılırmak, Oy Beni Beni, Sevsem Öldürürler, Kıbrıs'ım - 1971 Yar Hasreti, Osman Pehlivan - 1972 Hey Dost, Hekimoğlu - 1973 Bana Bir Mutluluk Ver, Estergon Kalesi - 1974 Mevlana 75, Kimeno - 1975


Backing Vocals – Halit Kakinç, Muhtar Turan
Baglama – Ohannes Kemer
Bass Guitar – Kudret Zeytinoğlu, Onur Hürel, Vecdi Ören
Drums – Deniz Dündar, Haldun Hürel, Orhan Topçuoğlu
Guitar – Atilla Hünal, Kemal Sünnetçioğlu, Muhtar Turan
Guitar, Banjo, Cura – Halit Kakinç
Ney, Oboe – Nida Eskin
Ney, Oboe, Rebab – Oruç Güvenç
Oboe – Celal Akatlar
Organ – Aykut Şener, Can Okan


Eser Listesi
LP: 1A
 
1. Osman Pehlivan
02:37
 
2. Yar Hasreti
02:40
 
3. Hey Dost
02:20
 
4. Hekimoğlu
02:57
 
5. Kızılırmak
03:37
 
6. Oy Beni Beni
03:30
 
7. Kimeno
02:33
LP: 1B
 
8. Sevsem Öldürürler
03:00
 
9. Kıbrıs'ım
02:47
 
10. Estergon Kalesi
02:40
 
11. Bana Bir Mutluluk Ver
02:38
 
12. Kızılırmak
03:25
 
13. Oy Beni Beni
03:55
 
14. Mevlana 75
03:05
Katkıda Bulunanlar
Sosyal Medyada Opus3a